Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Teams: Ripensia Timișoara  

      Ripensia Timișoara a fost înființată la finele lunii octombrie a anului 1928. "Ripi", dupa cum era alintată de suporteri, are meritul de a fi primul club profesionist de fotbal din țara noastră. Acest statut a făcut imposibilă participarea la competițiile interne, în contextul în care toate formațiile de club românești erau alcătuite exclusiv din jucători amatori. Anul 1931 a fost primul în care timișorenii au activat în competițiile interne. Ascensiunea Ripensiei a fost posibilă datorită lotului de jucători care cuprindea pe cunoscuții Czinczev, Dobay, Schwartz și Lakatos.
      Chiar în primul sezon desfășurat în sistem divizionar, Ripensia Timișoara cucerește titlul de campioană a țării (5-3 împotriva ocupantei locului I a seriei a doua, Universitatea Cluj). În sezonul 1933-1934 Ripensia ajunge în finală dar este învinsă de Venus (scor general 8-5 pentru bucureșteni). Timișorenii vor triumfa însă în Cupa României, competiție aflată atunci la prima ediție, dispunând în finală de clujenii de la Universitatea, scor 5-0.
      Din anul 1934, divizia A s-a organizat într-o singură serie. În ediția 1934-1935 "Ripi" a cucerit titlul de campioană dar a fost învinsă în finala Cupei României de C.F.R. București (viitorul Rapid) cu scorul de 6-5. În sezonul care a urmat Ripensia a realizat event-ul cupa-campionat (5-1 cu Unirea Tricolor București, în finala Cupei), devenind astfel prima echipă românească ce a realizat această performanță. În campionatul 1936-1937 echipa bănățeană a fost înfrântă pe ambele fronturi, obținând locul III în campionat și pierzând cu 1-5 în finala de Cupa contra feroviarilor bucureșteni de la Rapid.
      Ultima performanță notabilă a celor de la Ripensia Timișoara a reprezentat-o cucerirea titlului de campioni la finele ediției 1937-1938. Cea din urmă apariție a Ripensiei în divizia A a fost cea din sezonul 1940-1941, ultimul înainte de razboi. După reluarea campionatului, echipa a activat doar în diviziile inferioare. Totuși, ea va rămâne o frumoasă amintire, ce va dăinui de-a lungul timpului. Faptul că "Ripi" a fost una dintre cele mai iubite din fotbalul românesc, si că nu a fost uitată, o demonstrează comunitatea română din New York care a pus bazele unei echipe ce poartă numele faimosului team bănățean și care activează într-un campionat de fotbal pentru amatori.