Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Traieste prezentul cunoscand trecutul III  

Editorial - Editia 9 - 5 ianuarie 2000.

Traieste prezentul cunoscand trecutul III

      Incursiunea noastra in trecutul diviziei A continua astazi cu prezentarea a alte trei echipe ce au triumfat la sfarsitul celei mai importante competitii interne din tara noastra. Este vorba despre doua cluburi care, desi nu au obtinut performante notabile, au fost deschizatoare de drumuri in fotbalul din localitatile unde au actionat. Cel de-al treilea este primul team profesionist din Romania, care a avut un palmares extrem de bogat de-a lungul existentei sale.

      La 10 iunie 1913 lua fiinta la Bucuresti clubul de fotbal Coltea. Sapte ani mai tarziu, in 1920, clubul bucurestean isi deschide o filiala in orasul de la poalele Postavarului Brasov. Un an mai tarziu Clubul Sportiv Coltea Brasov va intra in circuitul competitiilor interne.
      Prima performanta notabila a fost inregistrata in sezonul fotbalistic 1925-1926 cand C.S. Coltea ajunge in sferturile de finala a campionatului Romaniei, dar unde este eliminata de A.M.E.F. Arad. In sezonul urmator va mai fi facut un pas spre cucerirea titlului, insa banatenii de la Chinezul Timisoara vor castiga la limita campionatul (2-2, 2-3). In cele din urma C.S. Coltea Brasov devine campioana nationala in sezonul 1927-1928, in dauna "minerilor" de la Jiul Petrosani (3-2 pentru brasoveni, in finala).
      Acest titlu a fost, din pacate, si ultimul. In urmatorul an echipa din Brasov atinge faza sferturilor insa este eliminata de Venus Bucuresti. Rezultatele slabe obtinute ii determina pe Lobel, Balint, Gruber precum si pe ceilalti componenti ai lotului sa paraseasca clubul, care va dispare in 1931, cedand locul pe scena fotbalului brasovean echipei Brasovia.

      In anul 1924 cluburile bucurestene Triumf si Romcomit s-au decis sa fuzioneze, din motive financiare. A fost creat astfel clubul de fotbal Juventus Bucuresti a carui prim presedinte a fost Etore Brunelli.
      Prima prezenta in competitiile interne s-a inregistrat in editia 1925-1926 a turneului final al campionatului national. Dupa ce a eliminat, pe rand, pe Craioveanu (4-1), S.G. Sibiu (3-1) si Fulgerul Chisinau (2-2 si 4-1), Juventus atinge ultima etapa a competitiei, finala, dar pierde in fata mult mai valoroasei Chinezul Timisoara, cu scorul de 0-3. In formatia bucuresteana se gaseau sportivi ca Melchior, Cristescu, Stoian, Motoroi, Koszo.
      In sezonul 1929-1930 performanta inregistrata cu patru ani in urma s-a repetat. Juventus a ajuns din nou in finala, dupa ce "a lasat in urma" pe Dacia Unirea Braila (scor 16-0 pentru bucuresteni) si Mihai Viteazul Alba-Iulia (4-2). Finala a pus fata-n fata pe Juventus si Gloria Arad, primii avand castig de cauza, cu scorul de 3-0. Intre timp lotul fusese imbogatit cu jucatori experimentati precum St. Wetzer, Vogl sau Rummenyi.
      Perioada 1932-1940 nu a fost la fel de fasta ca precedenta, insa Juventus a fost o echipa situata in prima jumatate a clasamentului. Cea mai buna pozitie pe care s-a situat a fost locul III, in sezonul 1935-1936. In perioada postbelica Juventus apare sub diferite titulaturi: Distributia, Competrol, Partizanul, Flacara. In 1952 Flacara se muta la Ploiesti, dand astfel nastere Petrolului, o alta echipa de valoare din campionatul nostru.
      De remarcat este faptul ca la Juventus s-au format jucatori care dupa retragerea din activitatea competitionala au avut rezultate bune ca antrenori. Un bun exemplu in acest sens este Ilie Oana.

      In anul 1926 a luat fiinta, prin fuzionarea a doua societati sportive, S.S. U.D.R. Resita (Societatea sportiva a angajatilor uzinelor din Resita). Echipa de fotbal a acestui club polisportiv isi incepe activitatea competitionala odata cu sezonul 1927-1928. In 1931 castiga campionatul districtual Timisoara, unde activa inca de la infiintare, campionatul Ligii de Vest, iar in Turneul final al campionatului national trece de Prahova Ploiesti F.C. (3-2) si S.G. Sibiu (2-0), adjudecandu-si titlul de campioana a Romaniei. Cucerirea acestei importante distinctii a fost posibila datorita antrenorului Ernest Loukota, si a jucatorilor, dintre care ii amintim pe Sepi, Lakatus, Bundy sau Ploesteanu. Sezonul 1931-1932 a adus echipei inca o calificare in finala campionatului, finala pierduta in fata celor de la Venus Bucuresti.
      Introducerea sistemului divizionar odata cu sezonul 1932-1933 nu este de bun augur pentru U.D.R. Resita, aceasta retrogradand la finele sezonului 1933-1934 in esalonul secund. Intre 1934 si 1938 resitenii vor evolua in diviziile inferioare, dar vor reveni in divizia A, unde vor evolua pana la inceperea razboiului, avand totodata evolutii dintre cele mai bune. Dupa terminarea razboiului va mai activa doua sezoane pe cea mai importanta "scena" a fotbalului nostru, dupa care retrogradeaza in divizia B. U.D.R. Resita nu va mai purta vechea titulatura, numindu-se Otelul (1946-1948), Metalochimic (1948-1950) si Metalul (1950-1958). In 1958 are loc o ampla miscare de reorganizare a fotbalului din orasul de pe raul Barzave, luand fiinta Clubul Sportiv Muncitoresc Resita, actuala divizionara A, care va continua traditia vechiului U.D.R.
      Promovarea mult dorita va surveni la capatul sezonului '71-'72. C.S.M., devenita in 1976 F.C.M., nu va rezista decat sase editii de campionat in divizia A, la sfarsitul editiei 1977-1978 retrogradand in divizia B. Odata cu retrogradarea incepe si lupta pentru promovare, posibila datorita unui lot din care faceau parte Basca, Dubovan dar si regretatul Mircea Chinu. In prezent, C.S.M. Resita activeaza in divizia A, aflandu-se, insa, pe locul XVI. Dar, dupa cum se stie, speranta moare ultima, astfel ca lupta pentru evitarea retrogradarii va continua. Caci ar fi pacat ca o echipa cu o traditie bogata, precum C.S.M.R., sa paraseasca topul celor mai valoroase echipe de club din Romania.