Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Traieste prezentul cunoscand trecutul II  

Editorial - Editia 8 - Revelionul 2000.

Traieste prezentul cunoscand trecutul II

      Continuand seria editiilor saptamanalului nostru dedicate echipelor ce au obtinut cel putin o singura data titlul de campioana a Romaniei la fotbal, va prezentam in acest numar istoria echipelor Prahova Ploiesti, Venus Bucuresti si Chinezul Timisoara. De asemenea profitam de revelionul anului 2000 pentru a va ura fericire, bucurie si sanatate la cumpana dintre ani.

      Prahova Ploiesti, club infiintat in anul 1915, este cea de-a doua echipa ploiesteana ce a triumfat in cadrul Campionatului Romaniei la fotbal. Aceasta echipa a luat fiinta prin destramarea lui F.C. United. De fapt, acesta din urma si-a schimbat numele in Prahova F.C. Unicul titlu a fost obtinut la capatul editiei 1915-1916.
      Dupa primul razboi mondial, Prahova F.C. isi reia activitatea alaturi de celelalte echipe, insa fara a mai avea succese importante. In 1931 se reuseste calificarea la turneul final al campionatului national insa Prahova pierde cu 2-3 in fata lui U.D.R. Resita.
      In perioada 1934-1941 Prahova Ploiesti actioneaza fie in esalonul secund, fie in divizia C. Dupa o perioada de intrerupere (1942-1946), cauzata de cea de-a doua conflagratie mondiala, echipa ploiesteana a mai activat un sezon in primul esalon, dupa care a retrogradat din divizia B.
      De remarcat este faptul ca in editia '48-'49 lotul ploiestean cuprindea cativa jucatori de marca, Stanciu, Mincea, Teasca - acesta din urma nefiind altul decat viitorul antrenor al nationalei tricolore. De-a lungul activitatii competitionale postbelice, Prahova Ploiesti a activat si sub denumirile de Partizanul, Flacara, sau Metalul. In ciuda eforturilor depuse de conducerea clubului si jucatori, revenirea in primul esalon nu s-a produs.
      Mult dorita reusita a devenit realitate la finele sezonului 1998, cand Sport Club Astra Ploiesti, urmasa Prahovei, s-a situat pe un meritoriu loc I in prima seria a esalonului secund, pozitie ce i-a permis accederea in lumea buna a fotbalului romanesc. Astra si-a depasit conditia in primul ei sezon in divizia A situandu-se la final pe locul zece, performanta obtinuta cu ajutorul unor talentati jucatori, cum ar fi Gh. Rohat, M. Dascalescu, M. Ciorea, Dunareanu sau Multescu.

      O alta echipa romaneasca este Venus Bucuresti, infiintata in 1915, care a avut sediul in cartierul Grivita-Buzesti. Prima participare in cadrul campionatului intern de fotbal o semnalam in sezonul 1916-1917. Dupa primul razboi mondial castiga de doua ori consecutiv campionatul Romaniei (1919-1921), disputat insa in formula veche (fara echipele transilvanene). In continuare Venus participa de trei ori la rand la turneele finale ale campionatului intern, fara a depasi insa faza semifinalelor. Din echipa standard a acelor ani faceau parte Barbulescu (portar), Popovici (fundas), Struska (mijlocas stanga)... Un nou titlu este obtinut in anul 1932, dupa ce cu un an inainte fusese inaugurat, in capitala, stadionul Venus. Doi ani mai tarziu bucurestenii vor deveni din nou campioni nationali, triumfand in fata lui Ripensia Timisoara. Finala a fost castigata cu scorul general de 8-5 (3-2 la Timisoara, 5-3 la Bucuresti).
      Sezoanele 1936-1937, 1938-1939, 1939-1940 au insemnat tot atatea editii de campionat castigate. Totusi, aceasta ultima victorie in campionat coincide cu infrangerea suferita in Cupa Romaniei in fata Rapidului bucurestean, in fapt, experta acestei intrecerei. Pentru a se decide castigatorea a fost nevoie de patru meciuri, cu rezultatele 2-2, 4-4, 2-2 si 1-2. Dupa razboi Venus a activat in diviziile inferioare, in cele din urma desfiintandu-se (1949, pe cand se afla in divizia C).
      Pe plan international, Venus a participat la 3 editii ale Cupei Europei Centrale, neobtinand rezultate remarcabile, cu exceptia unui 1-0 obtinut la Bucuresti in fata lui F.C. Bologna.

      Una dintre cele mai vechi, dar si populare formatii din fotbalul romanesc este, fara indoiala, Chinezul Timisoara, echipa muncitorilor de la caile ferate timisorene, infiintata in 1910.
      Inainte de primul razboi mondial, Chinezul nu participa decat la campionatul districtual Timisoara. In perioada postbelica devine insa una dintre cele mai puternice formatii de club din tara, lucru concretizat in obtinerea a sase titluri de campioana, consecutiv, intre 1922 si 1927. Succesul acestei formatii a fost determinat de faptul ca nu mai putin de 17 echipieri faceau parte din lotul reprezentativei tricolore.
      Utilizand jucatori precum Ritter, Kondor, Hoksary sau Tonzer, Chinezul obtine primele doua titluri (5-1 cu Victoria Cluj in finala 1921-1922; 3-0, cu aceeasi echipa, in finala sezonului urmator); Vogl, Hutter, Rossler, Wetzer, Teleki contribuie la obtinerea celorlalte patru trofee (4-1 impotriva Clubului Atletic Oradea, 5-1 contra Uniurii Cluburilor Atletice ale Societatii Petrosani, 3-0 cu Juventus Bucuresti, 2-2, 4-3 impotriva Clubului Sportiv Coltea Brasov).
      Se stie insa ca tot ceea ce este omenesc este trecator. Asa avea sa fie si succesul echipei timisorene. In 1927, datorita unei crize financiare, primele semne de slabire se simt. Datorita acestor cauze, capacitatea competitionala a echipei a scazut simtitor, Chinezul nemaireusind sa se impuna decisiv. Lucrurile nu s-au schimbat nici odata cu introducerea sistemului divizionar, in 1933. Astfel, multi jucatori se transfera la echipe de peste hotare sau la echipe de club mai puternice, din tara. S-a incercat prin diferite fuziuni - cu I.L.S.A. Timisoara, sau C.A.M. Timisoara - revenirea la forma excelenta din trecut. Nu s-a reusit insa, Chinezul disparand din nomenclatorul formatiilor de club ale fotbalului romanesc.