Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Traieste prezentul cunoscand trecutul  

Editorial - Editia 7 - 22 decembrie 1999.

Traieste prezentul cunoscand trecutul I

      In sfarsit sezonul rece a coborat deasupra Europei. Dupa ce in urma cu cateva saptamani s-au incheiat competitiile interne est-europene, acum este randul jucatorilor din campionatele din Occident sa intre in vacanta. Vom profita de aceasta intrerupere, si incepand cu aceasta editie a saptamanalului nostru veti afla lucruri interesante despre istoria celor mai importante echipe romanesti, care, de-a lungul timpului, au jucat un rol important in dezvoltarea sportului rege pe meleagurile romanesti.
      Iata cum a inceput totul...
      Olimpia Bucuresti a fost prima echipa de fotbal din Bucuresti. A fost infiintata in octombrie 1904 de tineri straini si romani, iar terenul de joc era cel de la "Bolta rece" (langa Arcul de Triumf de astazi). Intre 1909-1911 participa, alaturi de Colentina F.C. Bucuresti si F.C. United Ploiesti la "Cupa Herzog" - competitie echivalenta cu campionatul tarii, pe care o castiga de fiecare data, devenind astfel prima campioana a Romaniei la fotbal. Din lotul de atunci al acestei echipe faceau parte: Gebauer - Hartman, Winter, L. Breyer, Danilla, Kemeny, Niculescu, Barbulescu...
      Dupa aceste doua succese Olimpia se va destrama (in 1915). Multi dintre jucatori au plecat la "rivala" Colentina F.C., altii au preferat rugby-ul. Dupa primul razboi mondial, mai exact in 1921, Olimpia reinvie "din propria-i cenusa", insa nu mai inregistreaza performantele anterioare. Cea mai notabila reusita a bucurestenilor, in perioada interbelica, a fost calificarea in sezonul 1927-1928 in sferturile de finala ale turneului final al campionatului national, unde a fost invinsa de Coltea Brasov cu scorul de 3-1. Acest club a disparut definitiv in anul 1946.
      In anul 1909 aparea prima echipa de fotbal la Ploiesti. Aceasta se numea United Ploiesti, si era alcatuita din functionarii americani si olandezi de la rafinariile de petrol din zona. Singurul titlu este cucerit in editia de campionat 1911-1912, cand a invins in finala pe mai cunoscuta Olimpia Bucuresti, cu scorul de 6-2. Incepand cu 1914 strainii parasesc echipa, fapt ce a determinat descompunerea clubului. De aici vor rezulta insa doua echipe: Societatea Romana- Americana Bucuresti si Prahova Ploiesti, care, vom vedea, in ciuda faptului ca nu au fiintat lungi perioade de timp, nu au trecut neobservate prin fotbalul romanesc.

      Incheiem aceasta editie cu prezentarea unei alte echipe bucurestene, campioana in 1913 si 1914. Este vorba despre Colentina F.C. Bucuresti, formatie fondata in luna aprilie a anului 1909. Aceasta echipa era alcatuita din muncitori si functionari ai fabricii de bumbac "Colentina", societate engleza. Odata cu inceperea razboiului echipierii de peste hotare parasesc echipa, care totusi mai rezista un an deoarece lotul sau a fost completat cu jucatori proveniti de la Olimpia Bucuresti.
      Cei care doresc mai multe informatii pot citi cartea "Fotbal de la A la Z", editura Sport-Turism 1984, scrisa de M. Ionescu si M. Tudoran. In editia viitoare vom continua drumul pe care fotbalul romanesc l-a parcurs in istoria universala.