Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Politica si sportul romanesc  

Editorial - Editia 6 - 15 decembrie 1999.

Politica si sportul romanesc

      Mai intai de toate vreau sa precizez ca acesta este primul, singurul si ultimul articol dedicat unei situatii extrasportive. Insa cred ca situatia guvernamentala actuala nu poate fi trecuta cu vederea de Fotbal Xtrem, poate si pentru ca sportivi precum Nadia Comaneci, Gabi Szabo sau Gheorghe Hagi au contribuit la renumele acestei tari de zeci de ori mai mult decat politicienii si diplomatii romani.
      Ma refer evident la revocarea din functie a primului ministru Radu Vasile de catre presedintele Romaniei, domnul Emil Constantinescu. Nu am de gand sa reincep intregul carnaval mediatic care a avut loc pe toate posturile de televiziune, la radio si in presa incepand cu week-end-ul saptamanii trecute. Stim cu totii cum s-au desfasurat evenimentele, stim cu totii ca momentul nu putea fi mai prost ales decat acum, dupa pozitivul semnal dat de Uniunea Europeana, stim cu totii despre refuzul si lupta interna in PNTCD declansata de Radu Vasile.
      Dincolo de aceste dispute care par interminabile, dincolo de intreaga clasa politica care incearca, fara exceptii, sa transforme situatia creata in castigarea unor procente electorale, trebuie sa ne punem cea mai importanta intrebare: Au fost aceste evenimente in conformitate cu legea fundamentala a tarii?
      Nu conteaza daca 1 $ devine peste noapte 40000 de lei, nu conteaza daca presedintele si tot guvernul au demisionat in bloc, nu conteaza daca PRM-ul devine numarul unu in preferintele alegatorilor. Mai intai de toate trebuie sa ne intrebam: a fost respectata constitutia Romaniei?
      Iar aceasta intrebare nu trebuie sa ne-o punem pentru a ne simti bine ca am respectat o lege fundamentala, sau ca suntem patrioti si ne aparam tara si intreg sistemul legislativ. Cred ca principalul motiv pentru care trebuie sa ne intrebam despre constitutionalitatea acestei masuri este acela de a preveni un abuz al puterilor statului. Toate monarhiile din lume sunt constitutionale, si de fiecare data cand ea a fost incalcata, razboiul in tarile respective a devenit iminent.
      Daca acceptam ca in Romania, primul ministru sa fie subordonat presedintelui, atunci inseamna ca acceptam abdicarea de la toate principiile fundamentale ale tarii. Daca acceptam ca Romania este o republica prezidentiala (ca Rusia), unde presedintele are drept de veto asupra guvernului, putandu-l destitui pe nerasuflate, atunci inseamna ca nu se greseste atunci cand se spune ca Romania este tara tuturor posibilitatilor.
      Personal nu sunt un simpatizant al lui Radu Vasile. Am multi prieteni care insa il doresc ca prim-ministru in continuare. Ceea ce ne uneste insa este indihnarea produsa de incalcarea constitutiei tocmai de presedintele tarii. Principalul mod de protestare va fi votul electoral din 2000.
      Insa pana atunci, mai avem un an de instabilitate politica. Fiindca nu conteaza daca tinem cu CDR-ul, cu PDSR-ul, cu PD-ul sau cu APR-ul. Atata timp cat legea fundamentala a tarii nu este respectata, Romania nu are o temelie pe care sa poata construi un viitor mai bun.

      Toate afirmatiile din acest articol reprezinta pareri personale ale editorilor. Unele enunturi sunt aprig disputate la ora actuala pentru stabilirea adevarului sau falsicitatii lor. Indiferent de decizia finala, Fotbal Xtrem si editorii sai nu pot fi facuti raspunzatori pentru apartenenta politica, calomnie sau controlul maselor. Va multumim.