Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Finala Cupei UEFA 4-1  

Editorial - Editia 32 - 19 mai 2000.

Finala Cupei UEFA: 4-1

      Miercuri s-a disputat la Copenhaga, in Danemarca, mult asteptata finala dintre Galatasaray Istanbul si Arsenal Londra. Dupa timpul regulamentar de joc, scorul era 0-0, drept care s-a trecut la executarea loviturilor de 11 metri, unde scorul final a fost 4-1. Turcia a castigat astfel in cea de-a 42 finala a Cupei U.E.F.A, cu ajutorul a doi fotbalisti romani, Gica Popescu si Gheorghe Hagi. De fapt, primul dintre acestia a marcat si ultimul gol pentru echipa turceasca, marcand victoria echipei sale.
      Din pacate dupa meci fanii celor doua echipe s-au ciocnit in mod violent in centrul orasului, practic intreaga sa zona comerciala fiind ravasita. Luptele au depasit ca arsenal banalul pumn, folosindu-se scaune, mese, bate si cutite. Acest lucru a fost intr-un fel surprinzator, deoarece Arsenal avea o istorie mai buna in ce priveste comportamentul suporterilor, acestia fiind mai linistiti comparativ cu alte echipe engleze, precum Leeds United. In total numarul ranitilor s-a ridicat la opt.
      Acest eveniment compromite sansele Angliei de a organiza in anul 2006 Cupa Mondiala. Desi pentru alegerea castigatorului se tine seama in primul rand de infrastructura, teren, facilitati de joc, modul de comportare al suporterilor are un cuvant greu de spus.
      Sa revenim insa la meci. Din nefericire, Hagi a fost eliminat in minutul 93, neputand parcitipa la loviturile de la 11 metri. Gica a marcat insa golul victoriei pentru el. Arbitrul Lopez Nieto a facut putine greseli pe parcursul jocului, una din ele fiind chiar eliminarea lui Hagi. In urma unui duet Hagi - Adams, acesta din urma primeste doar un cartonas galben, in timp ce romanul este privat de bucuria marcarii unui gol pentru echipa sa.
      Fericirea romanilor este imensa, in urma acestei dispute. Gica Popescu a inscris golul victoriei si atunci cand juca pentru echipa Tottenham, deci practic istoria s-a repetat.
      Hagi a avut o bucurie imensa deoarece a reusit alaturi de coechipierii sai cea mai buna performanta din istoria fotbalului turc. Va amintim ca in 1997, alaturi de Steaua Bucuresti, el a castigat si Supercupa Europei, iar G. Popescu, tot in 1997, a cucerit Cupa Cupelor, fiind capitanul echipei la Barcelona.

19 mai 2000.