Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Etapa 26 - Sfarsitul este aproape  

Editorial - Editia 23 - 3 aprilie 2000.

Etapa 26 - Sfarsitul e aproape

      Prologul etapei cu numarul 26 a avut loc, asa cum ne-am obisnuit deja, la Galati. Otelul a primit de data aceasta replica echipei Farul Constanta. Interesul sportiv pentru acest meci a fost determinat de faptul ca cele doua combatante - angrenate in lupta pentru evitarea retrogradarii - aveau mare nevoie de puncte, dar si pentru ca in orasul de la Dunare a poposit fostul antrenor galatean Vasile Simionas, actualmente tehnicianul echipei constantene.
      Constient ca o victorie nu ii este la indemana, antrenorul oaspetilor a aliniat o formula defensiva, cu un singur atacant, aceasta pentru a conserva scorul de 0-0 si de a obtine un punct de care "galben-albastrii" constanteni aveau mare nevoie.
      Oaspetii s-au sacrificat, au dat tot ce au putut, insa a fost de ajuns o greseala a defensivei lor pentru ca fundasul dreapta al galatenilor, Balint, sa inscrie (de notat ca acesta a preluat mingea din jumatatea proprie de teren, dupa care a trecut de cativa adversari, incheindu-si actiunea printr-un sut la coltul lung al portii aparate de Iliuciuc). Dupa gol intensitatea meciului a mai scazut, ultimul fluier al arbitrului Iosif Biro consfintiind victoria "otelarilor".

      Actuala etapa a fost una a meciurilor hotaratoare pentru majoritatea combatantelor. O astfel de disputa a fost si cea disputata in capitala, pe stadionul din Drumul Gazarului. Gazdele, Rocar Bucuresti, au primit replica ardelenilor aflati sub comanda lui Florin Halagian, FC Brasov. Evolutia celor doua teamuri nu a reusit sa infirme zvonurile conform carora epilogul acestei dispute ar fi fost dinainte cunoscut. Aceasta afirmatie isi are acoperirea - dupa cum spuneam - in chiar jocul slab prestat de ambele formatii, dar mai ales al oaspetilor, care dupa golul inscris de bucuresteanul Dancia, in minutul 4, nu au fortat egalarea, desi acestia aveau mare nevoie de puncte, dupa ce in runda precedenta cedasera in fata "gazarilor" ploiesteni. Cu atat mai ciudata a parut netitularizarea a doi dintre cei mai in forma jucatori brasoveni: fundasul Isaila si varful de atac Marian Ivan.
      Cam atat ar fi de spus despre un meci care i-a incantat pe spectatorii "neutrii" din tribunele stadionului "Rocar".

      Batrana arena "Ilie Oana" din Ploiesti a fost sambata martora unuia dintre cele mai frumoase si interesante meciuri din aceasta editie de campionat. Asa cum probabil stiti adversara echipei gazda, Petrolul Ploiesti, a fost campioana "en-titre" Rapid Bucuresti. O miza 'xtrem de mare avea aceasta disputa pentru ploiesteni, acestia facand parte din acel grup de echipe angrenate in lupta pentru evitarea retrogradarii. Cum era si normal cei care s-au aflat la carma jocului au fost "alb - visinii" bucuresteni, care au atacat insa steril, varfurile rapidiste Constantin si Dascalescu nereusind sa concretizeze nici o ocazie de gol. Si cum ocaziile se razbuna, ploiestenii au reusit deschiderea scorului, in urma unei lovituri de la coltul terenului, prin veteranul Octavian Grigore. Nici dupa golul primit rapidistii nu au cedat initiativa, atacand in valuri dar neglijand faza defensiva. Aceasta neglijenta le-a fost fatala, caci datorita unor greseli de aparare, Costescu (in minutul 37) si Irimescu (cu trei minute inainte de incheierea primei reprize) au marit avantajul petrolistilor. In finalul primului mitan arbitrul de centru Marian Dorobantu a acordat "gratuit" oaspetilor o lovitura de pedeapsa, care prin Lupu au redus din handicap.
      Acest gol a dat aripi giulestenilor care s-au napustit si in a doua repriza spre poarta ploiesteana, reusind sa mai inscrie o data. Autorul golului a fost Schumacher (in minutul 60). Reusita fostului pitestean le-a facut pe gazde sa tremure pana la final, s-au mai bine spus cu doua minute inainte de incheierea meciului, cand Pancovici a stabilit scorul final: 4-2.

      Cine spunea ca "speranta moare ultima" avea perfecta dreptate. Aceasta inteleapta cugetare isi gaseste acoperirea in meciul disputat la Pitesti, pe stadionul "Trivale", intre penultima clasata in ierarhia Diviziei, CSM Resita, si formatia gazda, FC Arges Dacia Pitesti. Cele doua echipe au inceput partida cu stari psihice diferite: argesenii, care veneau dupa infrangerea in fata Farului, nu trebuiau sa cedeze nici un punct pentru a ramane in cursa pentru un loc in cupele europene, in timp ce "rosso-nerii" din Banat poposeau la Pitesti cu moralul ridicat, dupa victoria in fata Stelei, din runda anterioara.
      Contrar asteptarilor, oaspetii au fost cei care au accelerat in debutul confruntarii, acestia creandu-si cateva bune ocazii de a marca. De partea cealalta, jucatorii s-au multumit a juca exact in faza defensiva si de a contraataca atunci cand aveau ocazia sa o faca. In urma unui contraatac a venit si penaltiul din care gazdele au deschis scorul, marcatorul golului din minutul 33 fiind Neaga.
      Primirea golului nu i-a afectat prea mult pe resiteni, care au incercat in continuare sa strapunga reduta bine condusa. Spre finalul partidei s-a produs si lovitura de teatru, resitenii egaland, tot in urma unei lovituri de la 11 metri. Executant si marcator a fost capitanul oaspetilor, Leo Doana - golul a fost inscris cu trei minute inainte de incheierea disputei.

      O alta confruntare care a incantat asistenta a fost cea dintre "lanterna rosie" a campionatului, Extensiv Craiova, si "revelatia" inceputului minireturului, FC National. Desi dezechilibrata la prima vedere, confruntarea dintre echipele conduse de pe bancile tehnice de Sorin Cartu, respectiv, Mihai Stoichita, a fost una cu un final interesant. Desi FC National a dominat categoric din toate punctele de vedere disputa, craiovenii au reusit sa reziste iuresului. Scorul a fost deschis de bucuresteni prin Sabin Ilie, destul de tarziu, in minutul 37, tot el majorandu-l in minutul 78. Oltenii si-au creat si ei ocazii de gol, dar lipsa de experienta a tinerilor jucatori ai echipei gazda a facut ca nici macar una din oportunitati sa nu fie concretizata. Totusi, Lepadatu a redus din diferenta in minutul 79, stabilind totodata si scorul final al partidei.
      Se pare ca din scandalul iscat in iarna, in sanul clubului din Parcul Romanescu, in urma caruia aproape o treime din componentii lotului au parasit gruparea craioveana, va avea de castigat chiar clubul. Pare un paradox, insa nu gresim daca spunem ca in cativa ani Extensiv va avea un lot alcatuit din mari talente, actualilor componenti nelipsindu-le decat experienta in competiile fotbalistice la nivel inalt.

      La Bistrita s-au intalnit doua echipe fara griji: gazdele, Gloria Bistrita, aflate la adapostul unui linistitor -2 in clasamentul adevarului, si FC Onesti, o echipa deja obisnuita cu gandul ca la inceputul sezonului viitor va activa in liga a doua. Cum era si normal gazdele au dominat total ostilitatile, rareori oaspetii reusind sa treaca cu mingea in jumatatea adversa de teren. Gazdele s-au jucat cu ocaziile, "eroul" ratarilor fiind Oana, cel care a si deschis scorul (in minutul 31) dar dupa ce irosise in prealabil alte 3-4 oportunitati.
      Nu s-au schimbat multe dupa reluarea jocului, gazdele atacand si incercand desprinderea decisiva pe tabela de marcaj. Mandrean, in minutul 69, a stabilit scorul final al unei partide fara nici o miza.

      Piatra Neamt a fost sambata scena pe care s-a desfasurat un meci foarte important pentru cele doua combatante, Ceahlaul si Astra Ploiesti. Interesul fata de acest meci a fost determinat de faptul ca rezultatul final ar fi nominalizat in mare masura una din reprezentantele Romaniei in editia viitoare a Cupei U.E.F.A.
      Multi s-ar fi asteptat ca meciul sa fie unul incrancenat, in care ambele echipe sa joace la sacrificiu, pentru a-si atinge tinta: obtinerea celor trei puncte puse in joc. Pe teren nu a fost insa astfel. Gazdele au pus inca de la inceputul partidei stapanire pe joc, amenintand poarta "astralilor". Desi recunoscuta ca avand o linie defensiva "de otel", Astra Ploiesti a cedat surprinzator de repede, in minutul 10, cand Soimaru a sutat naprasnic invingandu-l pe Bratu. Au urmat apoi alte trei goluri (marcate de Ilie in minutul 25 si de Itrib in minutele 46 si 53) care au lasat fara replica formatia ploiesteana, si care au consfiintit o binemeritata victorie care le permite nemtilor sa spere ca si anul acesta vor intra in lumea buna a fotbalului european.

      Orgoliu.. ambitie.. dorinta de victorie... Acestea sunt doar cateva din caracteristicile partidei dintre Dinamo si FCM Bacau, partida desfasurata pe arena "Stefan cel Mare" din Bucuresti. Disputele dintre cele doua teamuri au fost dintotdeauna "cu scantei" indiferent ca aveau loc la Bacau sau la Bucuresti. Unele s-au dovedit chiar decisive, exemplul cel mai bun fiind meciul din returul sezonului '92-'93, cand in "Stefan cel Mare" moldovenii invingeau cu 1-0 pe "alb-rosii", aceasta infrangere fiind pentru dinamovisti echivalenta cu pierderea titlului de campioni, in dauna Stelei. De aceea specialistii anuntau o partida de mare angajament intre cele doua formatii.
      Si intr-adevar asa a fost. Bacauanii nu s-au sfiit sa stea in calea liderului autoritar al campionatului. Diferenta de valoare si-a spus cuvantul, Marius Niculae inscriind dupa 19 minute de la startul partidei, dupa ce in prealabil "alb-rsii" mai ratasera cateva bune ocazii de a inscrie. Contrar cursului jocului, bacauanul Vladut Munteanu a egalat un sfert de ora mai tarziu, stabilind scorul la pauza, 1-1. Egalitatea nu a durat decat 25 de minute deoarece in urma unei greseli a defensivei moldave Niculae a mai inscris o data in poarta FCM-ului. Desi cu un om in plus bacauanii nu au izbutit egalarea, ratand ocazii clare de gol, chiar si un penalty. Pe acest fond Gabi Popescu a fructificat in minutul 89 o pasa de la Mihalcea, insa golul nu a fost validat de arbitru.
      Desi invinsi, bacauanii au demonstrat ca pot mai mult decat au aratat in meciurile precedente. De cealalta parte, nimic neobisnuit, liderul continuandu-si nestingherit cursa spre cucerirea celui de-al cincisprezecelea titlu de campioana.

      In ultimul meci al rundei a 26-a s-au intalnit Steaua Bucuresti si Universitatea Craiova, doua mari deceptii ale actualei editii de campionat. Aceste doua echipe, care nu cu mult timp in urma se luptau pentru suprematia in fotbalul romanesc, au ajuns in prezent sa joace pentru a evita retrogradarea. In aceste conditii disputa de pe Ghencea, desfasurata duminica in nocturna, era capitala pentru ambele parti. In mod logic gazdele au preluat initiativa inca din debutul intalnirii cautand golul care le-ar fi permis abordarea meciului ceva mai destinsi.
      "Sarcina" inscrierii golului a revenit liderului formatiei, "capitanul" Rosu, care a marcat in minutul 38. Golul marcat a mai linistit spiritele din formatia bucuresteana, insa a tulburat apele din tabara olteana. Dupa startul celui de-al doilea mitan craiovenii s-au napustit spre poarta adversa. Astfel oaspetii si-au creat ocazii de gol, dar la fel de usor acestea au fost irosite, "campionul" ratarilor dovedindu-se tanarul Vigariu.
      In nota de dominare craioveana s-a disputat repriza a doua, insa fara nici un efect pe tabela de marcaj, poate si datorita jocului exact al defensivei gazdelor. Asadar Craiova isi continua degringolada, in timp ce Steaua se chinuie sa salveze un sezon totalmente compromis.

3 aprilie 2000.