Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Comentariul etapei 21  

Editorial - Editia 18 - 8 martie 2000.

Comentariul etapei 21

      Odata cu razele de soare ale ultimei primaveri din acest mileniu s-a reluat si cea mai importanta competitie fotbalistica din tara noastra, campionatul diviziei A Ursus la fotbal. In acest sfarsit de saptamana au avut loc cateva meciuri foarte interesante, intre care derby-ul Rapid - Steaua. Iata in continuare scurte cronici ale celor noua partide ale etapei a XXI-a.

      Vineri, s-a desfasurat primul meci al etapei, la Brasov. S-au aflat fata in fata actuala si fosta echipa a profesorului Florin Halagian, FC Brasov si FC Arges Pitesti. Surprinzator, cei care au inceput mai bine partida au fost jucatorii din Trivale, condusi de pe margine de Mihai Zamfir si Andrei Speriatu. In prima jumatate a partidei au deschis scorul prin mijlocasul Neaga (minutul 20), care s-a razbunat astfel pe Halagian. Acesta din urma, in timpul sederii sale la Pitesti, l-a exilat pe tanarul jucator argesean la echipele de "tineret - rezerve".
      Dupa acest inceput in forta al "alb-violetilor" a urmat o perioada mai buna a gazdelor care au atacat continuu, dar steril, inaintasii brasoveni incercand egalarea prin suturi de la mare distanta.
      Pauza a fost un sfetnic bun pentru Marian Ivan si coechipierii sai, acestia obtinand egalarea dupa numai doua minute de la reluare, printr-un penalty acordat usor pentru un fault asupra fundasului dreapta brasovean, T. Petre, si transformat de Ivan. Cartile pareau facute, un 1-1 convenind oarecum ambelor formatii. Veteranul M. Ivan, eroul zilei, nu a fost insa de aceeasi parere, inscriind pentru 2-1 in minutul 89.
      Ceea ce putem spune in final este ca la Brasov se simte mana Armeanului. Conducatorii echipei din orasul de la poalele Tampei pot sta linistiti: echipa lor nu va retrograda. Anul acesta...

      Al doilea meci al etapei s-a disputat sambata, ca alte cinci partide, dar de la ora 13:00. In parcul Romanescu, din Craiova, s-au infruntat extremele campionatului: Extensiv - lanterna rosie a clasamentului - si Dinamo Bucuresti - ocupanta primei pozitii. Toti se asteptau ca echipa gazda sa piarda la scor acest duel, cu atat mai mult cu cat in pauza competitionala au plecat opt titulari, printre care Claudiu Raducanu, Ferencz Popescu si Iosif Rotariu.
      Pe teren lucrurile au stat cu totul altfel. "Pustii" craioveni s-au descurcat admirabil in fata "cainilor" care nu au mai avut clarviziunea din tur. Elevii lui Sorin Cartu au avut si ei cateva ocazii, de retinut fiind sutul din lovitura libera a lui Radoi si lobul lui Ristea. Cei ce au invins in cele din urma au fost dinamovistii care au marcat unicul gol al partidei prin Lupescu, in minutul 47, din penalty. Asadar, scor final Extensiv - Dinamo 0-1.

      La Resita, pe stadionul "Mircea Chivu", au poposit studentii craioveni condusi de Emil Sandoi. Acest meci a avut o miza uriasa pentru resiteni, acestia fiind amenintati serios cu retrogradarea. Tracul, dar si evolutia excelenta a portarului craiovean, Florin Prunea, sunt cauzele ce au determinat semiesecul jucatorilor lui Dan Firiteanu, care, desi au avut multe si mari ocazii de a puncta, nu au concretizat nici macar una. Scorul la finalul celor 90 de minute de joc a fost 0:0. S-au mai pierdut astfel doua puncte mari in lupta pentru evitarea retrogradarii.
      La Ploiesti a avut loc meciul dintre echipa locala Petrolul si Gloria Bistrita. Multi priveau suspiciosi acest meci, cunoscuta fiind prietenia dintre cele doua cluburi. Toate prejudecatile au fost insa infirmate, meciul dovedind ambitia bistritenilor de a ocupa la finele sezonului un loc fruntas in clasament. Elevii lui Constantin Carstea au dominat in cea mai mare parte jocul, gresind doar la golul egalizator al ploiestenilor. Jucatorii lui V. Dridea par a nu se fi trezit inca, insa o vor face, spectrul retrogradarii nefiind strain "gazarilor".

      La Onesti s-au intalnit F.C. Onesti si F.C.M. Bacau. Meciul a fost unul dubios - daca imi permiteti expresia - bacauanii rareori inchegand actiuni periculoase spre poarta onesteana, si pasand in lateral atunci cand drumul spre poarta adversa era complet liber. Onestenii si-au facut si ei bine treaba incheiand victorios (gol Fl. Munteanu) aceasta veritabila "piesa de teatru" ce lasa o senzatie profund neplacuta adevaratilor iubitori ai sportului rege.

      Acelasi scenariu si in Drumul Gazarului, acolo unde Rocar Bucuresti a invins "net" pe "exilatii" galateni de la Otelul. Moldovenii, cu cinci titulari absenti, au venit in capitala pentru a fi prezenti, iar jocul o demonstreaza, prin apararea visatoare a galatenilor care au prestat un joc extrem de slab. Ei au fost depasiti la mai orice actiune a bucurestenilor, permitand desprinderea acestora la 2:0. Scorul final a fost 3:2, dar nimic din ceea ce s-a vazut pe teren nu reflecta "echilibrul" afisat de scor.

      Penultimul meci al rundei, disputat duminica, a fost derbyul dintre Rapid si Steaua, disputat in Giulesti. Miza a fost enorma pentru ambele echipe, insa nici aceasta, nici terenul mlastinos nu i-au impiedicat pe cei 22 de actori - in sensul bun al cuvantului - se ofere celor prezenti un spectacol pe masura asteptarilor. In cele din urma nici una din echipe nu a invins (2-2), insa au demonstrat ca in Romania, cand se vrea se poate juca fotbal adevarat si curat.

      Ultimul meci al primei etape a mileniului a fost FC National - Ceahlaul Piatra Neamt. Cele doua echipe au inceput partida avand stari de spirit diametral opuse: bancarii aflati in apropierea zonei "fierbinti" nu-si puteau permite un pas gresit, mai ales pe teren propriu, in timp ce nemtenii veneau in Cotroceni aflati la adapostul locului patru in ierarhia Diviziei A.
      Era interesant de vazut daca noile achizitii ale bucurestenilor, Lacatus, Sabin Ilie si Iordache (toti provenind de la Steaua) vor da acelasi randament ca la turneul de pregatire de la Norcia, pe care l-au castigat. In cele din urma s-a dovedit ca cei trei s-au adaptat excelent stilului ofensiv gandit de Stoichita, FC National invingand cu 5-1 (toate golurile fiind marcate in partea a doua a jocului) prin golurile lui Sabin Ilie, Niculescu, Savu si golul de onoare al "razesilor", marcat de ex-bancarul Lavi Hrib.
      In ciuda scorului afisat la final, prima repriza a fost una echilibrata. Eliminarea lui Atomulesei din repriza a doua a rupt echilibrul (desi scorul era deja 3-0). Asadar scorul final a fost FC National - Ceahlaul 5-1...

8 martie 2000.