Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Turneul din Norcia si Cupa Africii  

Editorial - Editia 15 - 16 februarie 2000.

Turneul din Norcia: Winter Football Cup

      Ca si in anii precedenti, cele mai instarite cluburi de fotbal din tara noastra au ales ca locuri de desfasurare a stagiilor de pregatire dinaintea returului zonele cu o clima blanda. Mai exact, Cipru, Italia sau Turcia. Trebuie precizat ca toate prim-divizionarele noastre au optat pentru o astfel de pregatire, cele mai multe alegand Norcia, acolo unde s-a si desfasurat un interesant turneu.
      Dintre echipele romanesti prezente aici mentionam in mod special Steaua, Rapid, F.C. National, dar nu putem trece cu vederea C.S.M. Resita, Entensiv Craiova, F.C.M. Politehnica Iasi, F.C. Arges Pitesti, F.C. Brasov si Astra Ploiesti. Adversarii compatriotilor nostri nu au fost extrem de valorosi, putand sa distingem insa echipele TSKA Moscova, Vardar Skopie sau Wisla Cracovia.
      Comportarile echipelor romanesti, lasand la o parte rezultatele, s-au incadrat in seria evolutiilor meritorii, dovedind ca exista o diferenta de valoare intre campionatul nostru si cele din fostele tari comuniste, diferenta care este in favoarea noastra. Daca Steaua, C.S.M., F.C. National, Rapid sau Astra au evoluat aproape excelent (acest calificativ fiind desigur relativ), au dezamagit profund ocupanta locului al doilea in primul nostru esalon valoric, F.C. Arges, si deja-retrogradata Extensiv Craiova care, dupa cum veti putea observa, au ocupat ultimele pozitii in grupele din care au facut parte.
      In faza a doua a turneului "Norcia Winter Football Club", cea a sferturilor de finala, s-au calificat Steaua, C.S.M. Resita, F.C. National, Litex Loveci, TSKA Moskova, Astra Ploiesti, F.C. Gomel si Wisla Cracovia. Aceasta din urma s-a calificat in dauna Rapidului bucurestean, care, desi avea o linie de clasament mai buna ca a polonezilor, a avut ceva probleme cu... regulamentul. Acesta prevede ca dintre doua echipe cu punctaj egal are castig de cauza cea care a inscris mai multe goluri, indiferent daca golaverajul acesteia este negativ! Ridicol! Dar aceastea au fost regulile, asadar plangerile oficialilor giulesteni nu au avut nici un efect.
      Chiar in aceasta situatie podiumul turneului italian a fost ocupat de echipe romanesti: F.C. National (locul I), Astra Ploiesti (locul II) si Steaua (locul III). Programul competitiei il puteti vedea in cele ce urmeaza:
Programul competitiei

Grupa A
SteauaArezzo (Italia)3-1
C.S.M. ResitaDinamo Batumi (Georgia)2-1
SteauaC.S.M. Resita1-1
Dinamo BatumiArezzo3-1
SteauaDinamo Batumi4-3
C.S.M. ResitaArezzo2-0
1) Steaua 2) C.S.M. Resita 3) Dinamo Batumi 4) Arezzo
Grupa B
F.C. NationalZaglebie Lubin (Polonia)2-1
Litex Loveci (Bulgaria)Extensiv2-1
F.C. NationalExtensiv1-1
Litex LoveciZaglebie4-3
ExtensivZaglebie0-1
Litex LoveciF.C. National0-2
1) F.C. National 2) Litex Loveci 3) Zaglebie Lubin 4) Extensiv
Grupa C
RapidTernana (Italia)2-0
TSKA Moscova (Rusia)F.C. Brasov2-0
RapidTSKA Moscova2-1
F.C. BrasovTernana3-1
TSKA MoscovaTernana4-2
F.C. BrasovRapid2-1
1) TSKA Moscova 2) Rapid 3) F.C. Brasov 4) Ternana
Grupa D
"Poli" IasiVietnam U 21 (Vietnam)3-1
AstraVardar Skopje (Macedonia)0-0
Astra"Poli" Iasi3-1
Vietnam U 21Vardar Skopje0-2
AstraVietnam U 214-1
Vardar Skopje"Poli" Iasi1-1
1) Astra 2) Vardar Skopje 3) "Poli" Iasi 4) Vietnam U 21
Grupa E
Wisla Cracovia (Polonia)F.C. Arges2-0
F.C. Gomel (Belarus)Metalurg Harkov (Ucraina)0-1
F.C. ArgesMetalurg Harkov2-3
Wisla CracoviaF.C. Gomel1-5
F.C. ArgesF.C. Gomel1-0
Metalurg HarkovWisla Cracovia2-3
1) F.C. Gomel 2) Wisla Cracovia 3) Metalurg Harkov 4) F.C. Arges
Sferturi de finala
AstraF.C. Gomel0-0
C.S.M. ResitaTSKA Moscova2-2
SteauaLitex Loveci2-0
F.C. NationalWisla Cracovia2-0
Semifinale
F.C. NationalTSKA Moscova3-2
AstraSteaua1-1
Cele 2 finale
SteauaTSKA Moscova2-1
F.C. NATIONALASTRA1-0
Fotbal pe continentul negru:
Cupa Africii pe Natiuni      Dupa cum probabil stiti, in perioada 22 ianuarie - 13 februarie s-a desfasurat Cupa Africii pe Natiuni, gazduita de Ghana si Nigeria. Ea este replica africana a Campionatului European. Desi multi considera aceasta competitie ca fiind lipsita de importanta, noi credem ca este cel putin interesant de urmarit. Caci unele echipe africane, precum Marocul si Nigeria, nu mai sunt simple outsidere in competitiile internationale de anvergura, ele devenind de temut pentru oricine.
      Este prima oara cand turneul final al C.A.N. se desfasoara in doua tari. Ideea a fost preluata de la U.E.F.A. care va organiza Campionatul European 2000 in Olanda si Belgia, dar si de la F.I.F.A. caci Campionatul Mondial 2002 se va desfasura in Japonia si Coreea de Sud.
      Initial Confederatia Africana alesese Zimbabwe in calitate de gazda a C.A.N. Ulterior s-a constatat ca facilitatile oferite de tara sud-africana nu corespund normelor in vigoare. La 15 martie 1999 au fost desemnate asadar ca gazde Ghana si Nigeria. Stadioanele din aceste doua tari au fost testate cu prilejul CM - Under 20 din Nigeria si a Cupei Africii de Juniori din Ghana.
      Orasele gazda sunt Kumasi (376000 de locuitori, situat in vestul Ghanei, cu stadionul Asokwa, 25000 de locuri), Acera (capitala statului ghanez, situat in sudul tarii, are o populatie de circa 1,5 milioane locuitori, cu stadionul national Osu, 40000 de locuri), Kano (553000 de locuitori, situat in nordul Nigeriei, cu stadionul Sani-Abasha, 25000 de locuri) si Lagos (situat in SV Nigeriei, are o populatie de 1739000 locuitori, cu stadionul national Surelere, 40000 de locuri).
      Actul final al acestei interesante competitii a opus doua dintre cele mai puternice formatii de pe continent, si anume Nigeria si Camerun. Desi cotati cu sansa a doua la castigarea trofeului, "Leii neimblanziti" s-au impus in fata "Supervulturilor nigerieni".
      In ciuda faptului ca la primul fluier al arbitrului Daami, din Tunisia, in "11"-le nigerian se gaseau supervedetele West (AC Milan), Babayara (Chelsea), Oliseh (Juventus), Okacha (PSG) si Kanu (Arsenal), au fost necesare mai mult de 120 de minute pentru desemnarea echipei victorioase, stabilita in cele din urma la "loteria penalty-urilor". Aici, Song, Eto'o si echiperii lor au fost mai norocosi, evolutia portarului camerunez aducand "Leilor" inca o Cupa a Africii.
      Desigur se spera ca peste doi ani inca un trofeu similar va fi cucerit. Pana atunci insa mai e ceva timp...
      Daca sunteti interesati de rezultatele acestui turneu, faceti click aici.       Datorita unei saptamani bogate in evenimente fotbalistice, am omis din aceasta editie rezultatele internationale si istoria echipelor de fotbal. Promitem sa revenim in curand asupra acestor subiecte.