Goobix.com
  Goobix: Soccer: Romania: Articles: Traieste prezentul cunoscand trecutul V  

Editorial - Editia 12 - 25 ianuarie 2000.

Traieste prezentul cunoscand trecutul V

      Ne apropiem, dragi cititori, de sfarsitul seriei editiilor in care v-am prezentat istoriile echipelor ce au obtinut cel putin o data titlul de campioana a tarii noastre, bineinteles, la fotbal. Astazi veti afla amanunte, credem noi interesante, despre I.C. Oradea, Petrolul Ploiesti si F.C. Arges.

      Printre echipele care au obtinut titlul de campioana a Romaniei se afla clubul I.C. Oradea. Acest club a fost infiintat in anul 1910, si purta denumirea de Clubul Atletic Oradea. Inainte de primul razboi mondial, echipa nu a activat decat pe plan regional sau local. Dupa evenimentul de la 1 decembrie 1918, clubul participa la campionatul national. In sezonul 1923-1924 reuseste o frumoasa performanta, calificandu-se in finala campionatului national, pierduta in fata banatenilor de la Chinezul cu scorul de 1-4. Performanta anterioara nu va mai fi reeditata in editia 1924-1925, cand Brasovia elimina C.A.O. in "sferturi".
      In perioada 1932-1938 (deci in sistemul divizionar), C.A. Oradea a fost una dintre cele mai valoroase teamuri, obtinand locuri fruntase in clasament: II, in serie (1932-33, 1933-34), II in clasamentul diviziei A organizata intr-o singura serie (1934-35), IV (1935-36), VI (1936-37), VIII (1937-38) in seria intai. Lotul oradean cuprindea jucatori valorosi precum Iuliu Bodola, Nicolai Covaci si Czinczer. Au urmat doi ani in divizia B. Pe perioada celei de-a doua conflagratii mondiale, C.A.O. a activat in campionatul Ungariei, purtand denumirea de Nagyvarodi Atletikai Club (N.A.C.). Participarea intr-un campionat strain a fost posibila datorita faptului ca prin tratatul de la Viena din 1940 se ceda Ungariei partea de Nord-Vest a Regatului Romaniei, iar Oradea se afla pe acest teritoriu.
      Dupa razboi vechiul C.A.O. se va regasi, in 1945, in formatia Libertatea (cu jucatori ce au activat la C.A.O. si inainte de razboi: Toth, Spielman, dar si jucatori noi: Samu, Bacut I si Iuhasz. In primul an competitional postbelic, ocupa pozitia a VIII-a in divizia A, iar in sezonul urmator locul al saselea. Libertatea isi schimba in cursul sezonului 1948-49 titulatura in I.C.O., cand castiga primul si singurul titlu de campioana, iar in 1951 in Progresul. Desi in sezonul 1950-51 ocupa locul III, incepe declinul, care aduce cu sine retrogradarea in "B". In anul 1955 se obtine promovarea dar si Cupa Romaniei (2-0 in finala cu divizionara "B" Metalul Campia Turzii), dupa ce in sezonul precedent pierdusera finala in fata C.C.A. Bucuresti cu 6-3. 1958 inseamna o noua retrogradare, dar si schimbarea din Progresul in Clubul Sportiv Oradea. Dupa o serie de insuccese in divizia B este adoptat numele de "Crisana". Sub aceasta titulatura se obtine promovarea, conducerea tehnica fiind asigurata de Francisc Ronnay. O noua retrogradare survine la finalul editiei 1962-63.
      De aici inainte fotbalul oradean va fi reprezentat de Fotbal Club Bihor Oradea, echipa aparuta in nomenclatorul fotbalului nostru in 1972, si care are o bogata traditie in divizia A si divizia B.
      Clubul de fotbal Petrolul Ploiesti a luat nastere prin transferul echipei Juventus Bucuresti - despre care v-am relatat intr-o editie anterioara - in orasul prahovean. Mutarea Bucurestenilor a survenit in 1952.
      La sfarsitul editiei de campionat 1952, Petrolul Ploiesti retrogradeaza in esalonul secund dar reuseste performanta de a se califica in ultimul act al Cupei Romaniei, unde intalneste pe mult mai valoroasa C.C.A. Bucuresti (actuala Steaua), in fata careia pierde cu scorul de 0-2. In anul 1952, cuplul de antrenori Ilie Oana - Florin Fatu, ajutati, fireste, de jucatori, reuseste promovarea pe prima scena fotbalistica. Aici Flacara reuseste sa se impuna prin tehnica, fantezie, spirit de echipa intre cele mai bune teamuri romanesti, ocupand locurile VII ('54), II ('55), V ('56). In 1957 titulatura echipei este schimbata de doua ori. Prima oara in Energia, apoi in Petrolul, denumire sub care activeaza si in prezent. Aceste schimbari au fost, se pare, de bun augur, caci in sezonul imediat urmator, 1957-58, Petrolul cucereste titlul de campioana, performanta repetata in 1958-59. Formatia de baza ii cuprindea, printre altii, pe Sfetcu (portar), Pahontu (fundas), Fronea (mijlocas) si Mircea Dridea (inaintas).
      Echipa ploiesteana se va mentine in continuare pe linia bunelor comportari competitionale: locul III (1959-60), locul VI (1960-61), locul II (1961-62). Anul fotbalistic 1962-63 aduce echipei antrenate de Ilie Oana si C. Cernaianu, pe langa locul VII in clasamentul primei divizii, Cupa Romaniei in urma finalei castigate cu scorul de... 6-1 in fata divizionarei B, Siderurgistul Galati. Urmatoarea performanta nu se va lasa mult asteptata, caci un nou titlu de campioana, ultimul din istoria clubului, a fost cucerit la finele sezonului 1965-1966. Din echipa de atunci facea parte actualul antrenor al galben-albastrilor, Virgil Dridea, care activa pe postul de atacant.
      Dupa aceasta perioada extraordinar de fasta a urmat inevitabilul regres, care a dus in retrogradarea in "B", la capatul unui sezon (1973-74) in care a ocupat pozitia a XVIII-a (ultima). Promovarea a venit trei ani mai tarziu, aceasta fiind realizata de antrenorii Vali Stanescu si Alex Fronea. Urmeaza alte evolutii oscilante, sezoane in care alterneaza prezenta echipei Petrolul (devenita club de fotbal in 1977) in divizia A si divizia B.
      Singura performanta notabila a ultimilor ani o constituie castigarea Cupei Romaniei in 1995 in fata alb-visiniilor din Giulesti - Petrolul invingand la penalty-uri. Lotul de jucatori, destul de valoros, permite conducerii clubului din Ploiesti sa spere ca aventura in primul esalon fotbalistic al tarii va continua mult timp de acum inainte. Caci mai intai de toate, traditia obliga aceasta echipa sa aiba evolutii cat mai bune.
      Clubul de fotbal F.C. Arges Dacia Pitesti a luat fiinta in anul 1968. Istoria acestui "nucleu de performanta" incepe insa cu 15 ani inainte, in 1953, cand ia fiinta echipa Dinamo Pitesti. La 7 ani de la infiintare Dinamo promoveaza pentru prima oara, in primul esalon valoric, dar nu rezista decat un an rigorilor competitiei, retrogradand la finele sezonului 1961-62. O noua promovare survine dupa numai un an. O prima reusita pe plan competitional a tinerei echipe pitestene a fost calificarea in finala Cupei Romaniei in sezonul 1964-65, dar unde pierde cu 1-2 in fata Stiintei Cluj (actuala Universitatea Cluj).
      La 1 martie 1968 Dinamo se transforma in club de fotbal, luand titulatura de Fotbal Club Arges Pitesti si avand in lot, printre altii, pe Coman, Barbu, Stelian, Nutu si viitorul "star" Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai valorosi jucatori romani, din toate timpurile. Cu acesti jucatori in loc, F.C. Arges obtine locul II (1967-68), locul XII (1968-69), locul X (1969-70), locul IX (1970-71).
      Anul competitional 1971-72 consfinteste aducerea in "Trivale" a primului titlu national. Artizanii acestei victorii sunt si antrenorii Florin Halagian (care avea doar 33 de ani!) si T. Dima. Bunele evolutii continua, cu mici oscilatii, insa, dar nu atat de puternice, fapt dovedit de castigarea unui nou titlu de campioni in 1978-79 (antrenori Halagian si C. Otet). Urmeaza alte sezoane bune care confirma rolul important al fotbalului pitestean pe scena diviziei A.
      Ultimii ani au adus participari in Cupa U.E.F.A. fara succese deosebite. Trebuie neaparat amintiti ca jucatori de valoare Constantin Barbu si Adrian Mutu, ambii fosti echipieri ai Argesului, dar care acum au contracte cu echipe valoroase de peste hotare. Acest lucru dovedeste ca Pitestiul ramane leaganul multor talente ale fotbalului nostru.